Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Gemeenschapscentrum De Rinck

De restauratie en nieuwbouw van een gemeenschapscentrum in het historische centrum van Anderlecht.

Gemeenschapscentrum De Rinck

De Rinck, één van de 22 gemeenschapscentra die deel uitmaken van Cultuurcentrum Brussel, is gelegen op de hoek van het Dapperheidsplein en de Kapittelstraat in het historische centrum van Anderlecht. De panden zijn historisch erfgoed en verhouden zich met het nabijgelegen 15de-eeuwse Erasmushuis.

Houben kreeg het vertrouwen voor de restauratie van de pleingevel uit 1931 en het beschermde hoekpand, het monument De Swaene, een voormalige herberg. Daarnaast omvatte het project ook de afbraak van de achterliggende huizen die vervangen werden door een moderne nieuwbouw, voorzien van alle comfort. Bouwheer De Vlaamse Gemeenschapscommissie koos voor het hedendaagse en duurzame ontwerp van LAVA architecten.

De nieuwe gevels worden opgevat als massieve metselwerkmuren die worden doorbroken door grote vaste glaspartijen en kleinere opendraaiende ramen die het onderhoud en de natuurlijke ventilatie garanderen. Alle werken werden aan strenge akoestische eisen onderworpen om geluidsoverlast voor de buurt tot een minimum te beperken.

De gang die vanaf de ingang aan het plein steeds smaller wordt, geeft naast de grote polyvalente ruimte uit op verschillende lokalen en zalen. De bovengelegen danszaal grenst aan een indrukwekkend dakterras met zicht op de Sint-Pieter en Sint-Guidokerk. Op de site zijn er eveneens een bistro, conciërgewoning en een industriële keuken.

 

 

 

LEES MEER

De uitdaging van binnenstedelijk bouwen

Anderlecht Dapperheidsplein, 1070 Anderlecht Publiek Build Nieuwbouw , Restauratie Voorlopige oplevering

€ € 7.196.998,36 Vlaamse Gemeenschapscommissie LAVA Architecten cvba, Parijsstraat 74, 3000 Leuven Nee Ja