De uitdaging van binnenstedelijk bouwen

BOUW®Verhalen: De Rinck in Anderlecht

Op het Dapperheidsplein, in het drukke, historische centrum van Anderlecht, lopen de werkzaamheden aan de verbouwing van het gemeenschapscentrum De Rinck op hun einde. Het Houben-team van projectleider Koen Vangenck en werfleiding Laurens Hueting en Patrick Grosemans kreeg er te maken met meerdere randobstakels, eigen aan de uitvoering van een stedelijk project, midden in het stadscentrum. Het plaatsgebrek voor het leveren en stockeren van bouwmaterialen en voor het plaatsen van afvalcontainers maakten de uitvoering extra complex. 

De Rinck, één van de 22 gemeenschapscentra die deel uitmaken van Cultuurcentrum Brussel, is gehuisvest in verschillende panden aan het Dapperheidsplein en de Kapittelstraat. De pleingevel uit 1931 en het beschermde hoekpand, het monument De Swaene, een voormalige herberg, werden tijdens de verbouwingswerken gerestaureerd. De achterliggende huizen werden afgebroken en vervangen door een aansluitende nieuwbouw. Bouwheer De Vlaamse Gemeenschapscommissie koos voor het hedendaagse en duurzame ontwerp van LAVA architecten. 

RESTAURATIE
“In december 2016 startte Houben hier met de funderingswerken,” vertelt projectleider Koen Vangenck ons tijdens de rondleiding op zijn werf. “Daarna volgden de afbraakwerken tot alleen nog de pleingevel en het hoekpand overbleven. Een deel van het hoekpand, een beschermd monument, hebben we terug opgebouwd volgens de orthofoto’s van Monumenten en Landschappen. We hebben drie weken gepuzzeld om de achtergevel vanaf de kroonlijst tot in de spits terug op te bouwen, iedere steen op zijn juiste plaats. En kijk naar dat mooie resultaat!”

AKOESTISCH PERFORMANT
De inkomhal van het nieuwe gemeenschapscentrum bevindt zich achter de behouden pleingevel. “Hier beneden is de ontvangstruimte, enkele crealokalen en een polyvalente zaal,” licht Koen toe. “Het hele complex is volgens strenge akoestische eisen opgebouwd met extra dikke ontdubbelde wanden en toepassing van het box-in-box systeem. De verschillende ruimtes zijn akoestisch van elkaar losgekoppeld om een optimale geluidsisolatie te bekomen. Er zijn ook geluidswerende wanden en deuren voorzien. In de danszaal is er een speciaal verhoogde vloer met een akoestische vering. De geluidshinder, die hier vroeger een probleem vormde, is nu tot een minimum beperkt.”

PLAATSGEBREK
Volgens projectleider Koen vormden de bouwwerken hier geen speciale uitdaging. “Onze uitdaging zat vooral in de moeilijke ligging van deze werf,” vertelt hij. “Van bij het begin hadden we enkel twee kleine koertjes en een stukje aan de zijkant van de werf waar we onze materialen konden stockeren. We moesten dus zeer duidelijke afspraken maken met onze toeleveranciers. De beperkte toegankelijkheid bemoeilijkte de leveringen. Daardoor hadden we vaak een overstock die we moesten verplaatsen.” 

De ligging van deze werf, als enige bouwwerf op het Dapperheidsplein, zorgt uiteraard ook voor hinder voor de buurtbewoners. “Alles ligt hier heel dicht bij elkaar,” vertelt Koen. “Geluidsoverlast van de bouwwerken is daardoor onvermijdelijk. Bij voorbereidingen voor de traditionele jaarmarkt werd onze bouwwerf zelfs enkele dagen volledig afgesloten. Gelukkig zal iedereen binnenkort tevreden kunnen zijn met het mooie resultaat,” besluit hij.

Terug naar overzicht