Acht verdiepingen van O&N5 in slechts drie maanden tijd

BOUW®verhalen: O&N5 van KU Leuven

Er is heel wat bedrijvigheid op de Campus Gasthuisberg in Leuven. Vrachtwagens rijden er af en aan tussen de verschillende bouwwerven op deze Health Sciences campus, een masterplan van de KU Leuven en het UZ Leuven. In augustus 2017 startte het Houben-team er, in opdracht van de KU Leuven, aan de gesloten ruwbouw van Onderwijs en Navorsing 5, ook wel O&N5 genoemd, het nieuwe Universitaire Onderzoeksgebouw voor de groep Biomedische Wetenschappen. In slechts drie maanden tijd werden de acht verdiepingen volledig in prefab geplaatst. “Dergelijke bouwsnelheid is enkel mogelijk dankzij een zeer gedetailleerde voorbereiding,” onthult het team tijdens ons een bezoek aan deze werf.

O&N5 BIS 
De nieuwbouw met een oppervlakte van 14.420 m2 werd ontworpen door het projectteam van architecten en stabiliteitsingenieurs van de THV LOW architecten (Antwerpen) en de Nederlandse bureaus Wiegerinck en Royal HaskoningDHV. Het complex omvat kantoren, laboratoria en gemeenschappelijke ruimtes, zoals vergaderzalen en een auditorium. Twee loopbruggen verbinden O&N5 met O&N4 en binnenkort ook nog met vier loopbruggen naar O&N5 Bis. Houben kreeg onlangs de goedkeuring voor de uitvoering van dit aanliggende gebouw van 9.180 m2 waarvan het concept grotendeels identiek is aan het hoofdgebouw.

SNELHEID
“Onze opdracht bestaat erin om het complex wind- en waterdicht te maken,” vertelt werfleider Koen Peeters bij het begin van onze rondleiding. “Het zijn acht verdiepingen en een kelderverdieping. Voor het ondergrondse gedeelte werkten we met ter plaatse gestort beton, weliswaar in verschillende niveaus omdat het een helling is. Bovengronds werd alles in zichtwerk prefab-onderdelen geplaatst: de balken, kolommen en de welfsels. Om snelheid te halen, zijn de kolommen ineens voor twee verdiepingen hoog gemaakt. Op dit moment zijn we bezig met het plaatsen van de gevelstenen en leggen we de laatste elementen voor de trappen. Daar hebben we plastiek voorzien om te vermijden dat de opgietmortel de mooie witte buitenwanden besmeurd.”

TRILLINGSVRIJE VLOEREN
Het gebouw heeft een gewone fundering maar voor de onderzoekslaboratoria waar speciale meetapparatuur komt, werd er gewerkt met trillingsvrije blokken op vijf paalfunderingen. Werfleider Koen Peeters: “Die blokken waren in prefab voorzien maar omdat ze 22 ton wogen en dus te zwaar waren voor onze kranen, hebben we in overleg beslist om ze ter plaatse te storten met kartonnen honinggraad verloren bekisting. De KU Leuven heeft deze uitvoering getest met trillingsproeven die we met glans doorstaan hebben!”

BOUWHEER KU LEUVEN
Senior projectleider Victor Lijnen erkent de meerwaarde van de KU Leuven als bouwheer. “Dit bouwproject wordt begeleid door de projectleiding van de KUL. Zij zijn niet alleen vakbekwaam maar ook zeer correct en nauwkeurig,” vertelt Victor. “Ze hebben een enorme expertise en evolutie in hun eigen bouwmethodes. Ze weten zeer goed wat ze willen en op welke manier. Zo lag het hele prefab-systeem van bij het begin conceptueel vast, vooral omwille van de bouwsnelheid. Maar om die snelheid van prefab te kunnen monteren, heb je een grote voorbereiding nodig. Elk element moest zeer gedetailleerd geengineerd worden. Bovendien was het een uitdaging voor de prefab-leveranciers om het ritme van de werf te kunnen volgen. Dankzij de zeer nauwkeurige samenwerking tussen onze Houben-collega projectingenieur Jurgen Blomme en de prefab-leverancier was de foutenlast nihil,” besluit de senior projectleider. “Het is de verdienste van dit projectteam dat we nu ook kunnen starten met de bouw van O&N5 Bis.”

PROJECTGEGEVENS
Project: Onderwijs en Navorsing 5
Locatie: Leuven
Bouwheer: KU Leuven
Uitvoering: Augustus 2017 - augustus 2018

 


 


 

Terug naar overzicht