Geslaagde uitvoering van innovatief architecturaal schoolgebouw

BOUW®Verhalen: De Zonnebloem

Terwijl de 240 leerlingen van kleuter- en basisschool De Zonnebloem in Kessel-Lo staan te popelen om in september terug hun intrek te nemen in de splinternieuwe klaslokalen, start onze Houben-ploeg aan bouwfase twee: de dakafwerking en buitenaanleg van de school. Projectleider Stephan Thoelen leidt ons rond in het speelse gebouw dat sinds september 2016 werd opgetrokken in de groene en multi-culturele omgeving aan de Ortolanenstraat. In nauw overleg met de architecte Inge Vanhaver slaagden hij en zijn team erin om het innovatieve architecturale concept om te zetten naar de praktijk. Aan leerlingen zal het deze school in de toekomst niet meer ontbreken, zoveel is zeker.

GRATIS CONTAINERS
“Bij de start van de werken, heeft Houben hier gratis containers geplaatst om de leerlingen tijdelijk in onder te brengen,” begint Stephan. “Hierdoor konden we het oude gebouw in één keer afbreken en was er meer plaats voor de nieuwbouw. Het was snel duidelijk dat we voor het bijzondere architecturale concept met de grote luifel genoeg ruimte en aandacht moesten voorzien.”

CONCEPT VAN BELEVING
“Dit is geen standaard rechthoekige school,” licht Stephan verder toe, “in het ontwerp werd veel aandacht gegeven aan ‘beleving’ voor de kinderen.” De opvallende gele kleuraccenten die je overal ziet terugkomen, verwijzen naar ‘De Zonnebloem’. De vrije hoogtes in de klaslokalen en de hal zorgen voor een ruimtelijk gevoel, in tegenstelling tot de lange en lage hallen en klassen van traditionele schoolgebouwen. De grote glaspartijen verbinden de beneden- en bovenverdieping zodat iedereen met elkaar in contact staat. “Dat is speciaal brandwerend glas,” vertelt Stephan, “daarvoor moet je rekening houden met langere levertermijnen.” 


HEDENDAAGSE APPARATUUR

De leerlingen namen in het voorjaar hun intrek dus de klaslokalen zijn volledig ingericht en gebruiksklaar. Stephan laat ons even binnenkijken. Iedere kleuterklas heeft een eigen herkenbare kleur, kindvriendelijke lage kasten en de nodige hedendaagse apparatuur en voorzieningen. “Het digitale schoolbord zit op een handige manier verstopt achter het openschuifbaar whiteboard,” onthult de fiere projectleider. “De houten meubels en akoestische wanden werden gemaakt door Aluglas, het interieurbedrijf van Groep Houben. Langs de ruime binnenspeelplaats nemen we de trap naar boven waar zich de lokalen van het basisonderwijs bevinden. “Nu zijn er ook lokalen voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, “ vertelt Stephan, “die zaten vroeger nog in containers.”

De komende weken zal de afwerking van de speelplaats gebeuren. “De buitenaanleg wordt geïntegreerd met het omliggende parkje. Het park komt in erfpacht van de school. Hierdoor mogen ze het gebruiken op voorwaarde dat het publiek toegankelijk blijft, besluit Stephan.

OPLOSSINGSGERICHT GROEPSWERK
Architecte Inge Vanhaver is lovend over de samenwerking op deze werf: “De samenwerking tussen bouwheer, architect en Groep Houben verliep in een positieve en vooral constructieve sfeer,” getuigt ze. “Het begrip groepswerk werd op deze werf echt gehanteerd met als gezamenlijk doel een goed en mooi resultaat neer te zetten. Oplossingsgericht denken was over heel de lijn een basisregel, dat zeer geapprecieerd werd door architect en bouwheer.”

Als familiebedrijf gelooft Houben sterk in dergelijke innovatieve bouwprojecten waarbij we het architecturale concept helpen omzetten naar een bouwtechnische uitvoering. Deze werf vormt een mooi voorbeeld.

PROJECTGEGEVENS
Project: De Zonnebloem
Locatie: Kessel-Lo
Bouwheer: De Zonnebloem vzw
Uitvoering: September 2016 – september 2018 

Beelden: Katrien Bos en Houben nv

Terug naar overzicht