Een renovatieproject dat blijft verrassen

Bouw®verhalen: CC De Muze Heusden-Zolder

Projectleider Jan Geebelen kan zich vandaag de dag uitleven op zijn bouwwerf van het cultuurcentrum De Muze in Heusden-Zolder, ook wel De Verdieping II genoemd. Dit is een werf van de THV Houben-Vanderstraeten-Monument Vandekerckhove, die eerder ook al de restauratie en renovatie van De Verdieping I, het Centrum voor Volwassenonderwijs, op de historische mijnsite mocht uitvoeren.  In het vroegere ophaalgebouw 3 met annex en een bijkomend nieuw gedeelte zal het cultuurcentrum vanaf maart 2019 zijn bezoekers verwelkomen. Bij de rondleiding wordt snel duidelijk dat het team van Jan er van de ene verbazing in de andere valt.

Omdat de renovatie van het huidige cultuurcentrum bijna zo duur zou zijn als de bouw van een volledig nieuw complex van 12,4 miljoen euro, besloot de gemeente Heusden-Zolder om het CC De Muze te verhuizen van de Dekenstraat naar het Schachtplein op de vroegere mijnsite. De nabijheid van een groot parkeerterrein, bushaltes, een treinstopplaats en de samenwerkingsmogelijkheden met de andere bedrijven op de site, vormden een extra troef.

ONDOORLAATBARE LAAG
“We hebben hier al wat meegemaakt,” begint Jan, die er toch duidelijk zijn goed humeur niet bij kwijtgeraakt is. “De nieuwbouw is volledig onderkelderd want daar komen opnamestudio’s en bergruimtes. Maar bij het uitgraven van de liftschacht en de pompput, stootten we op een dunne laag ondoorlaatbare grond. Hierdoor kwam er van overal water toegestroomd, het was niet te stoppen. We probeerden het met extra en open bemaling maar de put viel onmogelijk te bekisten. Er zat niets anders op dan zowel de liftput (53 ton) als de pompput (26 ton) in prefab te maken. Na een maand drogen, hebben we een 300 tons kraan gehuurd en hebben onze mannen met behulp van dompelpompen de putten erin gezet. Ze hebben dat schitterend gedaan, daar kwam een sterk staaltje vakwerk aan te pas,”aldus de trotse projectleider.

FUNDERINGSLAAG VAN 90 CM
Voor de restauratie van het ophaalgebouw moest de bestaande invulling volledig verwijderd worden tot enkel de buitenschil overbleef. “Dit gebouw stond knalvol,” vertelt Jan, “er stond een groot wiel waar de kabel op lag die naar de achterliggende schachtbok ging. We hebben alles moeten uitbreken maar de dikte van de funderingsplaat was een verrassing. De architecten van Q-bus en Arat dachten dat die, zoals in de andere ophaalgebouwen van de eerdere renovatie, 15 cm dik was maar het bleek 90 cm. Het was dus geen optie om een nieuwe funderingsplaat te steken. Gezien de vraag voor onzichtbare luchtkanalen onder deze betonplaat, hebben we een uitgetimmerd, bouwkundig ventilatiekanaal gemaakt.  Daarvoor werd de betonplaat van 90 cm diep uitgepikeurd en het ventilatiekanaal in deze sleuf volledig uitgekist. Het kanaal is zo groot (125cm x 85cm) omwille van de akoestische eisen.

Jan omschrijft de werf als een volledige nieuwbouw rond het bestaande gebouw. “De oude betonstructuur blijft, maar wordt niet gebruikt, “ verklaart hij. “Je ziet de oude plafonds als een soort van verlaagd plafond waarboven de technieken zitten.

BEHOUD VAN DAKSTRUCTUUR
In het annex gedeelte van het gebouw komt het podium met een grote theatertoren. “Dit wordt een box in staalstructuur, gebouwd op twee bestaande muren, “ vertelt onze projectleider. “Het behoud van de bestaande dakstructuur heeft ons hier al heel wat parten gespeeld. Er kunnen immers geen stalen liggers of predallen door het dak geïnstalleerd worden. Voor de metaalconstructie van de zitjes moesten we alle onderdelen op karren en rollen binnenbrengen en vervolgens met een kleine kraan opheisen. Er komt een nieuw dak met technieken, akoestische panelen en ventilatie.  Tegen de wanden komen onze collega’s van Aluglas een open lattenstructuur van 10 meter hoge houten latjes plaatsen. Dat is ook omwille van de akoestiek in deze zaal, besluit Jan.”

CREATIEVE OPLOSSINGEN
Het nieuwbouwgedeelte krijgt een industriële look waardoor alle betonnen muren zichtbaar blijven. “In de uitsparingen die je ziet, komen elf TT-liggers van 25 ton per stuk. Normaal wordt één ligger op één uur tijd geplaatst, maar we gaan toch proberen om het op één dag tijd te doen,” aldus Jan. Op een restauratie- en renovatiewerf als deze  is het belangrijk om creatief en met kennis van zaken oplossingen te bieden voor de meest onverwachte situaties. Dat is niet altijd evident maar het maakt ons sterk als team,” besluit onze goedlachse projectleider.

PROJECTGEGEVENS
Project: CC De Muze  
Locatie: Schachtplein Heusden-Zolder
Bouwheer: Gemeente Heusden-Zolder 
Uitvoering: Eind augustus 2017 – eind februari 2019

Terug naar overzicht